Psikolog Velieceoğlu; ‘Güneş ışığı depresyon riskini azaltıyor’

GÜNCEL 02.03.2022 - 17:12, Güncelleme: 20.12.2022 - 07:28
 

Psikolog Velieceoğlu; ‘Güneş ışığı depresyon riskini azaltıyor’

Psikolog Hande Velieceoğlu mevsimsel geçişlerin ve güneş ışığının insan psikolojisini direkt olarak etkilediğini söyledi.
    NEVŞEHİR (KHA)-  Psikolog Hande Velieceoğlu güneş ışığının direkt olarak insan psikolojisini etkilediğini ve mutluluk hormonu salgılattığını söyledi. Kapalı havanın ise insanları depresif bur ruh haline itebildiğini söyleyen Velieceoğlu güneş ışığına doğrudan maruz kalınmasını tavsiye etti. Velieceoğlu “Güneş ışığı psikolojimizi çok etkileyen bir unsur. Güneş ışığı kendini göstermeye başladı son günlerde. Ve bu da bizim aslında konsantremizi daha çok arttırıyor. Bir işe başlarken daha çok istekli olmamızı sağlıyor. Depresyon riskini azaltıyor. Seratonin salgısını güçlendiriyor. Bildiğiniz gibi Seratonin mutluluk hormonu. Ve daha güneşli ve daha yaz aylarına girerken seratonin salgısı daha fazla artıyor. uyku düzenimiz bu aralar daha çok düzelebilir güneş ışığının etkisiyle. O yüzden herkese tavsiyemiz günlük belli saat aralıklarında yürüyüş yapıp o güneş ışığınız doğrudan maruz kalmaları. Aslında şu an bahar ayına yeni girdiğimiz için yürüyüş vakti diyeceğimiz pek bir aralık yok. Ama yaz saatlerinde 12 ve 4 saatlerinde güneşe çıkılmamasını öneriyoruz.   “Kapalı hava insanları depresif bir ruh haline sokabilir”   Hava kapalı olduğunda aslında daha depresif bir ruh haline bürünüyoruz. Bununla birlikte de bir uyku hali oluyor. Melatonin salgısı daha çok artmaya başlıyor. Bildiğimiz gibi melatonin uyku halindeyken salgılanan bir hormon. Bu hormonun artması sebebiyle kendimizi uykulu hissediyoruz ya da depresif hissedebiliyoruz. Yapmak istediğimiz işlerde belki daha isteksiz olabiliyoruz. Daha çok erteleme davranışı gösterebiliyoruz. İnsanlara genel olarak güneş ışığını değerlendirmelerini öneririm. Hava kapalı olduğunda ise mutlu oldukları aktiviteleri yapabilirler. Belki sevdikleri arkadaşlarıyla görüşebilirler. Bunların insanlara iyi geleceğini düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.  
Psikolog Hande Velieceoğlu mevsimsel geçişlerin ve güneş ışığının insan psikolojisini direkt olarak etkilediğini söyledi.

 

 

NEVŞEHİR (KHA)-  Psikolog Hande Velieceoğlu güneş ışığının direkt olarak insan psikolojisini etkilediğini ve mutluluk hormonu salgılattığını söyledi. Kapalı havanın ise insanları depresif bur ruh haline itebildiğini söyleyen Velieceoğlu güneş ışığına doğrudan maruz kalınmasını tavsiye etti. Velieceoğlu “Güneş ışığı psikolojimizi çok etkileyen bir unsur. Güneş ışığı kendini göstermeye başladı son günlerde. Ve bu da bizim aslında konsantremizi daha çok arttırıyor. Bir işe başlarken daha çok istekli olmamızı sağlıyor. Depresyon riskini azaltıyor. Seratonin salgısını güçlendiriyor. Bildiğiniz gibi Seratonin mutluluk hormonu. Ve daha güneşli ve daha yaz aylarına girerken seratonin salgısı daha fazla artıyor. uyku düzenimiz bu aralar daha çok düzelebilir güneş ışığının etkisiyle. O yüzden herkese tavsiyemiz günlük belli saat aralıklarında yürüyüş yapıp o güneş ışığınız doğrudan maruz kalmaları. Aslında şu an bahar ayına yeni girdiğimiz için yürüyüş vakti diyeceğimiz pek bir aralık yok. Ama yaz saatlerinde 12 ve 4 saatlerinde güneşe çıkılmamasını öneriyoruz.

 

“Kapalı hava insanları depresif bir ruh haline sokabilir”

 

Hava kapalı olduğunda aslında daha depresif bir ruh haline bürünüyoruz. Bununla birlikte de bir uyku hali oluyor. Melatonin salgısı daha çok artmaya başlıyor. Bildiğimiz gibi melatonin uyku halindeyken salgılanan bir hormon. Bu hormonun artması sebebiyle kendimizi uykulu hissediyoruz ya da depresif hissedebiliyoruz. Yapmak istediğimiz işlerde belki daha isteksiz olabiliyoruz. Daha çok erteleme davranışı gösterebiliyoruz. İnsanlara genel olarak güneş ışığını değerlendirmelerini öneririm. Hava kapalı olduğunda ise mutlu oldukları aktiviteleri yapabilirler. Belki sevdikleri arkadaşlarıyla görüşebilirler. Bunların insanlara iyi geleceğini düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve medya50.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.