Pınarbaşı; “Ahilik haftamız kutlu olsun”

GÜNCEL 09.09.2022 - 11:38, Güncelleme: 20.12.2022 - 07:28
 

Pınarbaşı; “Ahilik haftamız kutlu olsun”

Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Pınarbaşı önümüzdeki hafta kutlanacak olan Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.
    Mesajında Pınarbaşı; Bilindiği üzere her yıl Eylül ayında esnaf ve sanatkarlığın köklerinin oluşmasını sağlayan Ahi Evran-ı Veli'nin kıymetli hatırasını yaşatmak amacıyla kutladığımız Ahilik Kültürü Haftasını bu yıl 12-18 Eylül 2022 tarihleri arasında kutlayacağız. Kardeşlik” anlamına gelen “ahi” sözcüğü, vicdanını kendi üzerine gözcü koyan, helalinden kazanan, yerine ve yeterince harcayan, ölçü ve tartı ehli olan, yararlı şeyler üretip topluma sunan insan olmakla birlikte güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, akli selimi, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütleyen köklü bir müessesedir. Ahilik bir meslek teşkilatı olmanın yanında, geçmişte yaşanmış, bugün yaşanan, yaşanması gereken ve gelecekte de yaşanacak gerçek bir yaşam disiplinidir. Medeniyetler tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerlerden biri de Anadolu' da kök salarak, varlığını yüzyıllar boyunca devam ettiren ahilik kurumudur. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan ahilik kurumu etik kuralları uygulamaya bugün de devam etmektedirler. Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları ile esnaf ve sanatkarlığın, alın terinin ve emeğin önemi vurgulanmakla beraber; ekonomi çarkının önemli bir parçasını oluşturan esnaf ve sanatkarlarımızın ülkemize olan katkıları sebebiyle kadirşinas esnaf ve sanatkarlarımıza bir anlamda teşekkür etmektir. Bu duygu ve düşünceler ile esnaf ve sanatkarlarımız ile meslek teşkilatlarımızın Ahilik Kültürü Haftasını en kalbi duygularla kutluyor; şükranlarımı sunuyorum." dedi  
Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Pınarbaşı önümüzdeki hafta kutlanacak olan Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.

 

 

Mesajında Pınarbaşı; Bilindiği üzere her yıl Eylül ayında esnaf ve sanatkarlığın köklerinin oluşmasını sağlayan Ahi Evran-ı Veli'nin kıymetli hatırasını yaşatmak amacıyla kutladığımız Ahilik Kültürü Haftasını bu yıl 12-18 Eylül 2022 tarihleri arasında kutlayacağız.

Kardeşlik” anlamına gelen “ahi” sözcüğü, vicdanını kendi üzerine gözcü koyan, helalinden kazanan, yerine ve yeterince harcayan, ölçü ve tartı ehli olan, yararlı şeyler üretip topluma sunan insan olmakla birlikte güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, akli selimi, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütleyen köklü bir müessesedir. Ahilik bir meslek teşkilatı olmanın yanında, geçmişte yaşanmış, bugün yaşanan, yaşanması gereken ve gelecekte de yaşanacak gerçek bir yaşam disiplinidir.

Medeniyetler tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerlerden biri de Anadolu' da kök salarak, varlığını yüzyıllar boyunca devam ettiren ahilik kurumudur. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan ahilik kurumu etik kuralları uygulamaya bugün de devam etmektedirler.

Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları ile esnaf ve sanatkarlığın, alın terinin ve emeğin önemi vurgulanmakla beraber; ekonomi çarkının önemli bir parçasını oluşturan esnaf ve sanatkarlarımızın ülkemize olan katkıları sebebiyle kadirşinas esnaf ve sanatkarlarımıza bir anlamda teşekkür etmektir.

Bu duygu ve düşünceler ile esnaf ve sanatkarlarımız ile meslek teşkilatlarımızın Ahilik Kültürü Haftasını en kalbi duygularla kutluyor; şükranlarımı sunuyorum." dedi

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve medya50.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.