AHİKA Kırşehir’in UNESCO faaliyetlerine destek veriyor

GÜNCEL 13.09.2022 - 12:10, Güncelleme: 20.12.2022 - 07:28
 

AHİKA Kırşehir’in UNESCO faaliyetlerine destek veriyor

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na 2019 yılında dâhil olan ve halen Türkiye’nin UNESCO tescilli tek müzik şehri olma unvanını taşıyan Kırşehir’de, Ahiler Kalkınma Ajansının organizasyonu ve Kırşehir Belediyesinin katkılarıyla, 16 Eylül Cuma günü saat 19:30’da, Emre Dayıoğlu ve Petra Nachtmanova’nın katılımı ile Müzikli Söyleşi gerçekleştirilecektir.
    UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı (UNESCO Creative Cities Network - UCCN), UNESCO tarafından 2004 yılında oluşturulmuş olup, çeşitli bölgelerden farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişimdir. Bu girişim, sürdürülebilir kentsel kalkınma için stratejik unsur olarak yaratıcılığın belirlendiği şehirler arasında uluslararası işbirliğini geliştirmek amacı taşımaktadır. Fikirler ve yenilikçi uygulamalar laboratuvarı olarak UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, Birleşmiş Milletlerin 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDGs) gerçekleştirilmesine somut katkı sağlar. Ağ bu katkıyı politika geliştirme sürecinde kadınlar, gençler ve toplumun kırılgan kesimleri dâhil tüm paydaşların katılımıyla gerçekleştirir. Şehirler ağa katılarak; iyi uygulamaların paylaşımı, sürdürülebilir kalkınma planlarında kültür etkileşimini ve kültürel yaşama katılımın teşviki ve iş birliği gelişimi için çalışmayı taahhüt ederler. Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek 7 tema etrafında şekillendirilmiştir. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir. Başvuru dosyasını hazırlama sürecinde AHİKA’nın etkin rol aldığı, Kırşehir Belediyesinin başvurusunu yaptığı, Abdallık geleneği ve müzik kültürü ile isim yapmış olan Kırşehir İli, müzik alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına 30.10.2019 tarihi itibarıyla dâhil edilmiştir. Hâlihazırda söz konusu ağda bulunan şehirlerin aynı amaçlar doğrultusunda hep birlikte çalışmaları beklenmektedir. Bu amaçlar; şehirleri daha kapsayıcı, güvenli, dirençli ve sürdürülebilir kılmak için kendi kalkınma strateji ve planlarının merkezine yaratıcılığı ve kültür endüstrisini yerleştiren ve uluslararası düzeyde aktif olan iş birliğidir. Kırşehir’in sahip olduğu kadim müzik kültürüne ait tarihin ve temsilcilerin tanıtılması ve yerelde daha fazla sahip çıkılarak kültürün devamlılığının sağlanması amacıyla müzik ve söyleşi etkinliği düzenlenmesi planlanmıştır. Müzikli Söyleşi, uluslararası konuşmacı katılımı ile kapalı alanda, tüm halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecektir.  
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na 2019 yılında dâhil olan ve halen Türkiye’nin UNESCO tescilli tek müzik şehri olma unvanını taşıyan Kırşehir’de, Ahiler Kalkınma Ajansının organizasyonu ve Kırşehir Belediyesinin katkılarıyla, 16 Eylül Cuma günü saat 19:30’da, Emre Dayıoğlu ve Petra Nachtmanova’nın katılımı ile Müzikli Söyleşi gerçekleştirilecektir.

 

 

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı (UNESCO Creative Cities Network - UCCN), UNESCO tarafından 2004 yılında oluşturulmuş olup, çeşitli bölgelerden farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişimdir. Bu girişim, sürdürülebilir kentsel kalkınma için stratejik unsur olarak yaratıcılığın belirlendiği şehirler arasında uluslararası işbirliğini geliştirmek amacı taşımaktadır. Fikirler ve yenilikçi uygulamalar laboratuvarı olarak UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, Birleşmiş Milletlerin 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDGs) gerçekleştirilmesine somut katkı sağlar. Ağ bu katkıyı politika geliştirme sürecinde kadınlar, gençler ve toplumun kırılgan kesimleri dâhil tüm paydaşların katılımıyla gerçekleştirir. Şehirler ağa katılarak; iyi uygulamaların paylaşımı, sürdürülebilir kalkınma planlarında kültür etkileşimini ve kültürel yaşama katılımın teşviki ve iş birliği gelişimi için çalışmayı taahhüt ederler.

Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek 7 tema etrafında şekillendirilmiştir. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir.

Başvuru dosyasını hazırlama sürecinde AHİKA’nın etkin rol aldığı, Kırşehir Belediyesinin başvurusunu yaptığı, Abdallık geleneği ve müzik kültürü ile isim yapmış olan Kırşehir İli, müzik alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına 30.10.2019 tarihi itibarıyla dâhil edilmiştir.

Hâlihazırda söz konusu ağda bulunan şehirlerin aynı amaçlar doğrultusunda hep birlikte çalışmaları beklenmektedir. Bu amaçlar; şehirleri daha kapsayıcı, güvenli, dirençli ve sürdürülebilir kılmak için kendi kalkınma strateji ve planlarının merkezine yaratıcılığı ve kültür endüstrisini yerleştiren ve uluslararası düzeyde aktif olan iş birliğidir.

Kırşehir’in sahip olduğu kadim müzik kültürüne ait tarihin ve temsilcilerin tanıtılması ve yerelde daha fazla sahip çıkılarak kültürün devamlılığının sağlanması amacıyla müzik ve söyleşi etkinliği düzenlenmesi planlanmıştır. Müzikli Söyleşi, uluslararası konuşmacı katılımı ile kapalı alanda, tüm halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecektir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve medya50.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.