Özgöçmen

Konuşma bozuklukları kaderiniz değil!

Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
GÜNCEL 11.02.2022 - 17:13, Güncelleme: 20.12.2022 - 07:28
 

Konuşma bozuklukları kaderiniz değil!

Nevşehir’de dil ve konuşma terapistliği yapan Beyza Uyanık konuşma bozukluklarının çözümsüz olmadığını, terapiyle atlatılabileceğini söyledi.
      NEVŞEHİR(KHA)- Dil ve Konuşma Terapisti Beyza Uyanık dil ve konuşma terapisinin içeriği ve hangi durumlarda terapiste başvurulması gerektiği konusunda bilgiler verdi. Ailelerin bu konuda bilinçlendiğini ifade eden Uyanık, sadece çocuklara değil yetişkinlere de dil ve konuşma terapisi yaptıklarını söyledi. Uyanık; “Dil ve konuşma terapistleri çocuklarda ve yetişkinlerde konuşma, dil,  iletişim, ses ve yutma bozukluklarını önlemek, değerlendirmek ve rehabilite etmek için çalışan terapistlerdir. Dil ve Konuşma Terapistleri, gecikmiş dil ve konuşma bozuklukları, edinilmiş dil bozuklukları (afazi - demans - travmatik beyin hasarı), motor konuşma bozuklukları (apraksi - dizartri), akıcılık bozuklukları (kekemelik - hızlı bozuk konuşma ), konuşma sesi bozuklukları (artikülasyon – fonoloji - çocukluk çağı apraksisi), yutma bozuklukları, ses bozuklukları, otizm spektrum bozukluğu, dudak damak yarıklığı, özgül öğrenme güçlüğü (disleksi- disgrafi- diskalkuli), işitme kaybına bağlı dil konuşma bozuklukları, down sendromuna bağlı dil ve konuşma bozuklukları ve diğer sendromlara bağlı dil ve konuşma bozuklukları alanında danışmanlık hizmeti vermektedir.   Eğer çocuklarda yaşanan gecikmiş bir konuşmadan bahsediyorsak, çocuğunuz 1 yaşında ismi söylendiğinde tepki vermiyor ve hayır sözcüğünü anlamıyorsa 1.5- 2 yaşında iken hala hiç kelimesi yoksa, 3 yaşında ne nerede kim gibi basit soruları cevaplayamıyorsa veya konuşmanın anlaşılırlığının az olmasından bahsediyorsak 3 yaşından itibaren aile dışından birileri onun konuşmasını anlamakta güçlük çekiyorsa veya çocuğunuz konuşma esnasında bu bu bu şe şe şekilde veya şşşşşekilde bbböyle takılmalar yaşamaya başladıysa ya da uzun zamandır takılıyorsa son olarak herhangi bir sendroma bağlı ya da normal gelişim gösterip konuşma sorunu yaşıyorsa zaman kaybetmeden ebeveynler bir dil ve konuşma terapisti ile iletişime geçmelidir. Eğer yetişkinlerde de dil, konuşma ses ve yutma problemleri bulunmaktaysa zaman kaybetmeden dil ve konuşma terapistine başvurmalıdır” ifadelerinde bulundu. 
Nevşehir’de dil ve konuşma terapistliği yapan Beyza Uyanık konuşma bozukluklarının çözümsüz olmadığını, terapiyle atlatılabileceğini söyledi.

 

 

 

NEVŞEHİR(KHA)- Dil ve Konuşma Terapisti Beyza Uyanık dil ve konuşma terapisinin içeriği ve hangi durumlarda terapiste başvurulması gerektiği konusunda bilgiler verdi. Ailelerin bu konuda bilinçlendiğini ifade eden Uyanık, sadece çocuklara değil yetişkinlere de dil ve konuşma terapisi yaptıklarını söyledi. Uyanık; “Dil ve konuşma terapistleri çocuklarda ve yetişkinlerde konuşma, dil,  iletişim, ses ve yutma bozukluklarını önlemek, değerlendirmek ve rehabilite etmek için çalışan terapistlerdir. Dil ve Konuşma Terapistleri, gecikmiş dil ve konuşma bozuklukları, edinilmiş dil bozuklukları (afazi - demans - travmatik beyin hasarı), motor konuşma bozuklukları (apraksi - dizartri), akıcılık bozuklukları (kekemelik - hızlı bozuk konuşma ), konuşma sesi bozuklukları (artikülasyon – fonoloji - çocukluk çağı apraksisi), yutma bozuklukları, ses bozuklukları, otizm spektrum bozukluğu, dudak damak yarıklığı, özgül öğrenme güçlüğü (disleksi- disgrafi- diskalkuli), işitme kaybına bağlı dil konuşma bozuklukları, down sendromuna bağlı dil ve konuşma bozuklukları ve diğer sendromlara bağlı dil ve konuşma bozuklukları alanında danışmanlık hizmeti vermektedir.

 

Eğer çocuklarda yaşanan gecikmiş bir konuşmadan bahsediyorsak, çocuğunuz 1 yaşında ismi söylendiğinde tepki vermiyor ve hayır sözcüğünü anlamıyorsa 1.5- 2 yaşında iken hala hiç kelimesi yoksa, 3 yaşında ne nerede kim gibi basit soruları cevaplayamıyorsa veya konuşmanın anlaşılırlığının az olmasından bahsediyorsak 3 yaşından itibaren aile dışından birileri onun konuşmasını anlamakta güçlük çekiyorsa veya çocuğunuz konuşma esnasında bu bu bu şe şe şekilde veya şşşşşekilde bbböyle takılmalar yaşamaya başladıysa ya da uzun zamandır takılıyorsa son olarak herhangi bir sendroma bağlı ya da normal gelişim gösterip konuşma sorunu yaşıyorsa zaman kaybetmeden ebeveynler bir dil ve konuşma terapisti ile iletişime geçmelidir. Eğer yetişkinlerde de dil, konuşma ses ve yutma problemleri bulunmaktaysa zaman kaybetmeden dil ve konuşma terapistine başvurmalıdır” ifadelerinde bulundu. 

Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve medya50.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.