Yurtbilir Yavuz ‘8 Mart kutlama değil anma günüdür’

GÜNCEL 04.03.2022 - 17:29, Güncelleme: 20.12.2022 - 07:28
 

Yurtbilir Yavuz ‘8 Mart kutlama değil anma günüdür’

Nevşehir Barosu Avukatlarından Sema Yurtbilir Yavuz 8 Mart’ın anlam öneminden ve tarihçesinden bahsetti.
    NEVŞEHİR(KHA)-8 Mart Dünya kadınlar gününün bir kutlama değil anma günü olduğunu ifade eden Avukat Sema Yurtbilir Yavuz kadınların haklar ve fırsatlar bakımından eşitlik talep ettiğini ifade etti.  Gerçekleştirecekleri programlardan da bahseden Yurtbilir Yavuz, “Evet biliyorsunuz 8 Mart yaklaştı. 8 Mart Salı günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bugünün anlamı biz kadınlar için çok büyük biliyorsunuz, tarihçesi de çok acı bir olay üzerine kurulu. Binlerce tekstil işçisi kadının eşit işe eşit ücret için, daha iyi koşullarda çalışabilmek için yapmış olduğu grev sonucunda polis barikatları arkasında kalan 120 kadın işçinin yanarak can vermesi sonucu anılmaya başlanan bir gün. Aslında Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilmiş bir gün ve biz her yıl 8 Martı kutlama günü olarak değil farkındalık günü olarak anıyoruz. Çünkü yanarak hayatını kaybeden kadınların oluşturduğu, günün anlam ve önemini verdiği bir gün olduğu için. Bundan dolayı 8 Mart'ı biz eşitlik için farkındalık oluşturulması gereken bir gün olarak düşünüyoruz.   “Eşitlik biyolojik ya da fiziksel değil, haklar ve fırsatlar konusunda olmalı”   Biz eşitlik deyince genelde yanlış anlaşılmalara mahal verebiliyor ve fiziksel anlamda eşitlik biyolojik anlamda eşitlik anlaşılabiliyor. Fakat biz biliyoruz ki kadınlar da erkekler de fiziksel ve biyolojik anlamda birbirlerine benzemezler ve hatta kadınlar kendi içinde veya erkekler kendi içinde illa ki farklıdırlar. Hiçbir birey birbirine benzemez, bizim burada kastımız haklar bakımından eşitliktir, fırsatlara, kaynaklara, hizmetlere ulaşma bakımından eşitliktir. Bu da en temel insan hakkıdır.  Kadınlar için de bu hakları talep ediyoruz bu günlerde.   “8 Martta sen de bizlerle ‘Eşitlik İçin Pedal Çevir’” Nevşehir Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak bizim Hazırlamış olduğumuz bir dizi program var. Ve bunlardan 2 tanesi halka açık. Bunlardan biri pazar günü saat 12'de borsa kavşağında gerçekleşecek olan bisiklet sürme etkinliği. “Eşitlik için pedal çeviriyoruz” sloganıyla bu etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Halka açıktır gereken trafik güvenliği sağlanacaktır, o gün yol trafiğe kapatılacaktır bunun içinde halkımız endişe duymasın acaba sürebilir miyiz diye.  Ve biz diyoruz ki “Bisikletini kap gel bizimle birlikte eşitlik için pedal çevir” cinsiyet eşitliği için diyoruz ve herkesi davet ediyoruz. Bunun dışında 8 Mart Salı günü sabah 10'da Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı'na çelenk koyma programımız var. Bu da halka açıktır isteyen gelebilir memnuniyetle kabul ederiz, herkesi bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.    
Nevşehir Barosu Avukatlarından Sema Yurtbilir Yavuz 8 Mart’ın anlam öneminden ve tarihçesinden bahsetti.

 

 

NEVŞEHİR(KHA)-8 Mart Dünya kadınlar gününün bir kutlama değil anma günü olduğunu ifade eden Avukat Sema Yurtbilir Yavuz kadınların haklar ve fırsatlar bakımından eşitlik talep ettiğini ifade etti.  Gerçekleştirecekleri programlardan da bahseden Yurtbilir Yavuz, “Evet biliyorsunuz 8 Mart yaklaştı. 8 Mart Salı günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bugünün anlamı biz kadınlar için çok büyük biliyorsunuz, tarihçesi de çok acı bir olay üzerine kurulu. Binlerce tekstil işçisi kadının eşit işe eşit ücret için, daha iyi koşullarda çalışabilmek için yapmış olduğu grev sonucunda polis barikatları arkasında kalan 120 kadın işçinin yanarak can vermesi sonucu anılmaya başlanan bir gün. Aslında Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilmiş bir gün ve biz her yıl 8 Martı kutlama günü olarak değil farkındalık günü olarak anıyoruz. Çünkü yanarak hayatını kaybeden kadınların oluşturduğu, günün anlam ve önemini verdiği bir gün olduğu için. Bundan dolayı 8 Mart'ı biz eşitlik için farkındalık oluşturulması gereken bir gün olarak düşünüyoruz.

 

“Eşitlik biyolojik ya da fiziksel değil, haklar ve fırsatlar konusunda olmalı”

 

Biz eşitlik deyince genelde yanlış anlaşılmalara mahal verebiliyor ve fiziksel anlamda eşitlik biyolojik anlamda eşitlik anlaşılabiliyor. Fakat biz biliyoruz ki kadınlar da erkekler de fiziksel ve biyolojik anlamda birbirlerine benzemezler ve hatta kadınlar kendi içinde veya erkekler kendi içinde illa ki farklıdırlar. Hiçbir birey birbirine benzemez, bizim burada kastımız haklar bakımından eşitliktir, fırsatlara, kaynaklara, hizmetlere ulaşma bakımından eşitliktir. Bu da en temel insan hakkıdır.  Kadınlar için de bu hakları talep ediyoruz bu günlerde.

 

“8 Martta sen de bizlerle ‘Eşitlik İçin Pedal Çevir’”

Nevşehir Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak bizim Hazırlamış olduğumuz bir dizi program var. Ve bunlardan 2 tanesi halka açık. Bunlardan biri pazar günü saat 12'de borsa kavşağında gerçekleşecek olan bisiklet sürme etkinliği. “Eşitlik için pedal çeviriyoruz” sloganıyla bu etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Halka açıktır gereken trafik güvenliği sağlanacaktır, o gün yol trafiğe kapatılacaktır bunun içinde halkımız endişe duymasın acaba sürebilir miyiz diye.  Ve biz diyoruz ki “Bisikletini kap gel bizimle birlikte eşitlik için pedal çevir” cinsiyet eşitliği için diyoruz ve herkesi davet ediyoruz. Bunun dışında 8 Mart Salı günü sabah 10'da Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı'na çelenk koyma programımız var. Bu da halka açıktır isteyen gelebilir memnuniyetle kabul ederiz, herkesi bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve medya50.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.