Kış aylarında depresyon olayları artıyor

GÜNCEL 09.02.2022 - 16:23, Güncelleme: 20.12.2022 - 07:28
 

Kış aylarında depresyon olayları artıyor

Psikolog Hande Velieceoğlu Türkiye’de her 10 kişiden 2 kişinin depresyona girdiğini ifade ederken kadınların ise erkeklerden daha fazla depresyona girdiğini söyledi.
    NEVŞEHİR(KHA)- Psikolog Hande Velieceoğlu Türkiye’de her 10 kişiden 2 kişinin depresyona girdiğini ifade ederken kadınların ise erkeklerden daha fazla depresyona girdiğini söyledi.   Psikolog Hande Velieceoğlu özellikle kış aylarında depresyona giren kişi sayısının artış gösterdiğini ifade ederken depresyonun kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyledi. Velieceoğlu, “Depresyon yoğun üzüntü hali yaşam kalitemizin düşmesi olarak adlandırılır.  Depresyon bir duygu durum bozukluğudur. Hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilir.  Özellikle kış aylarında depresyon olayları biraz daha artmaktadır. Depresyonun sebeplerini birçok alanda ele alabiliriz. Ama ana hatlarıyla erken ebeveyn kaybı, küçük yaşlarda yaşanan cinsel ve psikolojik şiddet, kaygının yoğunlaşıp ilerlemesi depresyona sebep olmaktadır. Ayrıca travmalar da bir aydan uzun süre devam ediyorsa bize depresyonu düşündürebilir. Depresyon kadınlarda erkeklerden daha sık depresyon görülmektedir. Kadınlar biraz daha detaycı düşündükleri için her şeyi irdeledikleri için kadınlarda iki kat daha fazla görülmektedir. Türkiye ortalamasına baktığımız zamanda her 10 kişiden 2 kişide depresyon görülmektedir” dedi. “Depresyon en basit olaylarda bile otaya çıkıyor”   Psikolog Hande Velieceoğlu depresyon belirtilerinin en basit olaylarda bile ortaya çıktığını ifade ederken daha önce yapılan faaliyetleri yapmakta zorlanan kişiler depresyona girmiş olabiliyor dedi. Velieceoğlu, “Daha önce yaptığımız faaliyetleri yapmakta zorlanıyorsak mesela bunlar basit işlerde de olabilir. Ev temizleme, yemek yapma, işe gitme, daha önceki rutinlerimizi şuan yapamıyorsak bu bize depresyonu düşündürür. Ya da toplumdan kendimizi geri çekmeye başlamış isek, iştah kaybı, uyku bozuklukları bize depresyonu düşündürür” diye konuştu.   Depresyonun tedavi sürecinin çok basit görülüyor olsa bile kompleks bir süreç olduğunun altını çizen Velieceoğlu, “Psikiyatri ve Psikologların birlikte çalışmaları ile bu süreç geçiyor. Psikiyatriler ilaç tedavisi ile bize destek sağlıyorlar. Psikologlar ise bu işin terapi kısmında yer alıyor.  Yaklaşık 6 ay süren her hafta da bir veya 10 günde bir görüşme süreci ile terapi sürecini devam ettiriyoruz. Ve ardından kontroller yapıyoruz. Bu kontrollerde eğer iyileşme görülüyorsa iki hafta da bir ayda bir şeklinde görüşmelerimize devam ediyoruz. Daha sonra ise kontrol süreci başlıyor. 2 ayda bir kez görüşme sürecimizi tamamlıyoruz ve hastamız sosyal hayata kavuşabilecek duruma geliyor” şeklinde konuştu.
Psikolog Hande Velieceoğlu Türkiye’de her 10 kişiden 2 kişinin depresyona girdiğini ifade ederken kadınların ise erkeklerden daha fazla depresyona girdiğini söyledi.

 

 

NEVŞEHİR(KHA)- Psikolog Hande Velieceoğlu Türkiye’de her 10 kişiden 2 kişinin depresyona girdiğini ifade ederken kadınların ise erkeklerden daha fazla depresyona girdiğini söyledi.

 

Psikolog Hande Velieceoğlu özellikle kış aylarında depresyona giren kişi sayısının artış gösterdiğini ifade ederken depresyonun kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyledi. Velieceoğlu, “Depresyon yoğun üzüntü hali yaşam kalitemizin düşmesi olarak adlandırılır.  Depresyon bir duygu durum bozukluğudur. Hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilir.  Özellikle kış aylarında depresyon olayları biraz daha artmaktadır. Depresyonun sebeplerini birçok alanda ele alabiliriz. Ama ana hatlarıyla erken ebeveyn kaybı, küçük yaşlarda yaşanan cinsel ve psikolojik şiddet, kaygının yoğunlaşıp ilerlemesi depresyona sebep olmaktadır. Ayrıca travmalar da bir aydan uzun süre devam ediyorsa bize depresyonu düşündürebilir. Depresyon kadınlarda erkeklerden daha sık depresyon görülmektedir. Kadınlar biraz daha detaycı düşündükleri için her şeyi irdeledikleri için kadınlarda iki kat daha fazla görülmektedir. Türkiye ortalamasına baktığımız zamanda her 10 kişiden 2 kişide depresyon görülmektedir” dedi.

“Depresyon en basit olaylarda bile otaya çıkıyor”

 

Psikolog Hande Velieceoğlu depresyon belirtilerinin en basit olaylarda bile ortaya çıktığını ifade ederken daha önce yapılan faaliyetleri yapmakta zorlanan kişiler depresyona girmiş olabiliyor dedi. Velieceoğlu, “Daha önce yaptığımız faaliyetleri yapmakta zorlanıyorsak mesela bunlar basit işlerde de olabilir. Ev temizleme, yemek yapma, işe gitme, daha önceki rutinlerimizi şuan yapamıyorsak bu bize depresyonu düşündürür. Ya da toplumdan kendimizi geri çekmeye başlamış isek, iştah kaybı, uyku bozuklukları bize depresyonu düşündürür” diye konuştu.

 

Depresyonun tedavi sürecinin çok basit görülüyor olsa bile kompleks bir süreç olduğunun altını çizen Velieceoğlu, “Psikiyatri ve Psikologların birlikte çalışmaları ile bu süreç geçiyor. Psikiyatriler ilaç tedavisi ile bize destek sağlıyorlar. Psikologlar ise bu işin terapi kısmında yer alıyor.  Yaklaşık 6 ay süren her hafta da bir veya 10 günde bir görüşme süreci ile terapi sürecini devam ettiriyoruz. Ve ardından kontroller yapıyoruz. Bu kontrollerde eğer iyileşme görülüyorsa iki hafta da bir ayda bir şeklinde görüşmelerimize devam ediyoruz. Daha sonra ise kontrol süreci başlıyor. 2 ayda bir kez görüşme sürecimizi tamamlıyoruz ve hastamız sosyal hayata kavuşabilecek duruma geliyor” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve medya50.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.