Hacıbektaş Yel Değirmeni’ni 2021'de 5 bin kişi ziyaret etti

İLÇELER 17.01.2022 - 16:15, Güncelleme: 20.12.2022 - 07:28
 

Hacıbektaş Yel Değirmeni’ni 2021'de 5 bin kişi ziyaret etti

Tarihi Hacıbektaş Yel Değirmeni, 21 Ağustos 2021 tarihinden 2021 yılının son günlerine kadar büyük bir ilgiyle ziyaretçiler tarafından gezilmiş olup, yaklaşık 5 bin kişiyi misafir etti.
     2018 yılının Ekim ayında HAYAD Derneği ( Hacıbektaş Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği) öncülüğünde ve Nilgün ve Sırrı Bektaş sponsorluğunda Hacıbektaş Belediyesi ile ortaklaşa başlatılan “Tarihi Hacıbektaş Yel Değirmeni’’nin restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle ve özveriyle 2021 yılında tamamlanmıştı. Yakın zamana kadar harabe halde olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Yel değirmeni, Hayad Derneği kurucuları Necdet Akpınarlı ile Taylan Sümer’in girişimleri çerçevesinde Nilgün Bektaş ve Sırrı Bektaş’ın maddi katkılarıyla ve Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok’un projeye destekleriyle tekrar hayata döndürüldü.   Proje Mimarları Sinan Akyurtlaklı ve Gamze Türk ve ekibi tarafından yürütülen restorasyon ve bakım onarım çalışmaları yaklaşık 2 yıl sürdü. Hacıbektaş Yel Değirmeni, 2021 yılında düzenlenen “ 16 Ağustos Hacı Bektaş Veli’yi Anma ve Kültür-Sanat Etkinlikleri” programı çerçevesinde 21 Ağustos 2021 tarihinde ziyarete açıldı. Büyük bir katılımın gerçekleştiği açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İl ve ilçelerin belediye başkanları, milletvekilleri, birçok partinin üyeleri ile halk katılım sağladı.   2022 yılından itibaren tanıtımının daha çok yapılarak tur programlarına dâhil edilmesi düşünülen Yel değirmeninin yıl içerisinde yaklaşık 50 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi hedeflenmektedir.   1927 yılında yapılan ve 1954-1955 yıllarına kadar faaliyet gösteren Tarihi Hacıbektaş Yel değirmeni, Ülkemizin kerpiçten yapılmış ve günümüze kalmış tek yel değirmeni olma özelliğini taşıyor. Değirmen kültürü aynı zamanda UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer almaktadır.  
Tarihi Hacıbektaş Yel Değirmeni, 21 Ağustos 2021 tarihinden 2021 yılının son günlerine kadar büyük bir ilgiyle ziyaretçiler tarafından gezilmiş olup, yaklaşık 5 bin kişiyi misafir etti.

 

 

 2018 yılının Ekim ayında HAYAD Derneği ( Hacıbektaş Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği) öncülüğünde ve Nilgün ve Sırrı Bektaş sponsorluğunda Hacıbektaş Belediyesi ile ortaklaşa başlatılan “Tarihi Hacıbektaş Yel Değirmeni’’nin restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle ve özveriyle 2021 yılında tamamlanmıştı. Yakın zamana kadar harabe halde olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Yel değirmeni, Hayad Derneği kurucuları Necdet Akpınarlı ile Taylan Sümer’in girişimleri çerçevesinde Nilgün Bektaş ve Sırrı Bektaş’ın maddi katkılarıyla ve Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok’un projeye destekleriyle tekrar hayata döndürüldü.

 

Proje Mimarları Sinan Akyurtlaklı ve Gamze Türk ve ekibi tarafından yürütülen restorasyon ve bakım onarım çalışmaları yaklaşık 2 yıl sürdü. Hacıbektaş Yel Değirmeni, 2021 yılında düzenlenen “ 16 Ağustos Hacı Bektaş Veli’yi Anma ve Kültür-Sanat Etkinlikleri” programı çerçevesinde 21 Ağustos 2021 tarihinde ziyarete açıldı. Büyük bir katılımın gerçekleştiği açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İl ve ilçelerin belediye başkanları, milletvekilleri, birçok partinin üyeleri ile halk katılım sağladı.

 

2022 yılından itibaren tanıtımının daha çok yapılarak tur programlarına dâhil edilmesi düşünülen Yel değirmeninin yıl içerisinde yaklaşık 50 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi hedeflenmektedir.

 

1927 yılında yapılan ve 1954-1955 yıllarına kadar faaliyet gösteren Tarihi Hacıbektaş Yel değirmeni, Ülkemizin kerpiçten yapılmış ve günümüze kalmış tek yel değirmeni olma özelliğini taşıyor. Değirmen kültürü aynı zamanda UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer almaktadır.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve medya50.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.