Yargı, Nevşehir Kalesi ve çevresi yenileme çalışmasını durdurdu

NEVŞEHİR 15.12.2021 - 18:31, Güncelleme: 20.12.2022 - 07:28
 

Yargı, Nevşehir Kalesi ve çevresi yenileme çalışmasını durdurdu

Danıştay 6. Dairesinin verdiği karara göre Nevşehir Kalesi ve çevresine ait yenileme çalışmalarının yürütmesi durduruldu.
    Danıştay 6. Dairesinin verdiği karara göre Nevşehir Kalesi ve çevresine ait yenileme çalışmalarının yürütmesi durduruldu.   Mimarlar odası Ankara Şubesi Basın birimini yaptığı açıklamaya göre UNESCO, Dünya Miras Listesi’ndeki Kapadokya’da Nevşehir Kalesi ve çevresinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile yenileme alanı olarak belirlemesini yargıya taşımıştı. Danıştay 6. Daire,  Nevşehir Kalesi ve çevresinin  "Yenileme Alanı" olarak belirlenmesine ilişkin 08/01/2020 tarih ve 31002 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 07/01/2020 tarih ve 2035 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesini durdurdu. Verilen karar sonrası Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan; “Kapadokya bölgesinin tamamı yapılaşma tehdidi altında bulunuyor. Geçmişten bugüne alanın özgünlüğünü ve doğal yapısını bozacak pek çok müdahaleler yapıldı. Daha önce Nevşehir Kalesi ve çevresi kazı ve temizlik adı altında çok kültürlü yapısından arındırılmış ve alanda bulunan eserler yok edilmişti. Daha sonra bölgede Cumhurbaşkanı kararıyla Nevşehir Kale ve  çevresini yenileme alanı olarak belirlediler. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, turizm adı altında betonlaştırma getiren bu kararı da yargıya taşıdık. Bilirkişi raporunda,  UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki SİT alanı Nevşehir ve Kale ve çevresinin; nesnel, teknik ve bilimsel gerekçeler ortaya konulmadan yenileme alanı olarak belirlemesinin uygun olmadığı yönünde görüş sunuldu. Mahkeme de bilirkişi raporunu esas alarak, Nevşehir Kalesi ve çevresinin  "Yenileme Alanı" olarak belirlenmesine ilişkin 08/01/2020 tarih ve 31002 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 07/01/2020 tarih ve 2035 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesini durdurdu. Haklılığımız bir kez daha yargı kararıyla tescil edilmiş oldu” ifadelerinde bulundu.
Danıştay 6. Dairesinin verdiği karara göre Nevşehir Kalesi ve çevresine ait yenileme çalışmalarının yürütmesi durduruldu.

 

 

Danıştay 6. Dairesinin verdiği karara göre Nevşehir Kalesi ve çevresine ait yenileme çalışmalarının yürütmesi durduruldu.

 

Mimarlar odası Ankara Şubesi Basın birimini yaptığı açıklamaya göre UNESCO, Dünya Miras Listesi’ndeki Kapadokya’da Nevşehir Kalesi ve çevresinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile yenileme alanı olarak belirlemesini yargıya taşımıştı. Danıştay 6. Daire,  Nevşehir Kalesi ve çevresinin  "Yenileme Alanı" olarak belirlenmesine ilişkin 08/01/2020 tarih ve 31002 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 07/01/2020 tarih ve 2035 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesini durdurdu. Verilen karar sonrası Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan; “Kapadokya bölgesinin tamamı yapılaşma tehdidi altında bulunuyor. Geçmişten bugüne alanın özgünlüğünü ve doğal yapısını bozacak pek çok müdahaleler yapıldı. Daha önce Nevşehir Kalesi ve çevresi kazı ve temizlik adı altında çok kültürlü yapısından arındırılmış ve alanda bulunan eserler yok edilmişti. Daha sonra bölgede Cumhurbaşkanı kararıyla Nevşehir Kale ve  çevresini yenileme alanı olarak belirlediler. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, turizm adı altında betonlaştırma getiren bu kararı da yargıya taşıdık. Bilirkişi raporunda,  UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki SİT alanı Nevşehir ve Kale ve çevresinin; nesnel, teknik ve bilimsel gerekçeler ortaya konulmadan yenileme alanı olarak belirlemesinin uygun olmadığı yönünde görüş sunuldu. Mahkeme de bilirkişi raporunu esas alarak, Nevşehir Kalesi ve çevresinin  "Yenileme Alanı" olarak belirlenmesine ilişkin 08/01/2020 tarih ve 31002 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 07/01/2020 tarih ve 2035 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesini durdurdu. Haklılığımız bir kez daha yargı kararıyla tescil edilmiş oldu” ifadelerinde bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve medya50.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.