Türkiye’yi Büyüt Ekmeğimizi Küçültme

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf tedbirlerini açıklarken, “kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin getirmek istiyoruz” dedi. Milyonlarca kamu çalışanı ve yakınlarını ilgilendiren bu gelişme memurlarının iş güvencesinin ortadan kalkmasını ve ücret düşüklüğünü meydana getirecektir.

Bu düzenlemelerle birlikte, memurların çalışma koşulları ve saatlerinde önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Burada hedef, kamu görevlilerinin elinde kalan son iş güvencesini ücretlerinin gasp edilmesidir. Esnek çalışma ile kuralsızlaştırılmış ve tamamen sendikasızlaştırılmış bir modern kölelik sistemi getirilmek isteniyor.

Burada esas hedefin iş güvencesinin ortadan kaldırılması ve belirli süre ve aralıklarla kamuda istihdam olanağı sağlanan, kamu çalışanlarının ücret kaybı ve toplu pazarlık hakkını ortadan kaldıran güvencesiz bir istihdam biçiminin kural haline getirilmesi olasılığı çok yüksektir. Kamuoyunda memurların çalışma saatlerinin düşürüleceği algısı oluşturarak esnek ve güvencesiz işlerin yaygınlaşmasını amaçlayan bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir.

Uzun suredir memur alımında Arap saçına dönmüş olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4A, 4B, 4C, 4924 vb adlarla kamuda iş barışı bozulmuş ve aynı işi yapan kamu çalışanlarının farklı ücret almalarının önü açılmıştır. Yapılması düşünülen değişiklikler saha esnek ve kuralsız bir çalışma hayatı amacına dönüktür. Sendikaların görüşlerini almadan yapılacak esnek mesai ve yarı zamanlı çalışma modeli günün sonunda büyük ihtimalle memurların aleyhine sonuçlanacak bir girişim olacaktır” dedi.

ESNEK ÇALIŞMANIN SAKINCALARI ŞUNLARDIR

· Düşük Ücretli Çalışma

· Biyolojik Zamana Hakim Olamama

· Sosyal Yardımlardan Yoksun Olma

· İşler Arasında Bağımlılığın Olduğu Durumlarda Kriz Ortamı

· Esnek Çalışma Modeli Sendikasızlığa Sebep Olmaktadır

· Bu Modelle Toplu Sözleşme Düzeni Ortadan Kaldırılmak İstenmektedir

· Esnek Sistem, Çalışanları Sosyal Güvenceden Yoksun Bırakmaktadır

· Memurların Fazla Mesai Ücreti Ve Ücretli Tüm İzinler Ortadan Kalkacaktır

· Sonuçta; Sosyal Devlet İlkeleri Ortada Kalkacaktır

· Sendikasız Bir Kamu Çalışanı Kitlesi Oluşturulacak

· Düşük Ücret Verilerek Çalışanların Dayanışması Yerine Çatışması Ortaya Çıkacaktır