Adım adım Türkiye sınırına yaklaşıyor: Hedefte biz miyiz?

İsrail ordusu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada piyade ve zırhlı birliklerinin güney Lübnan'da kara operasyonlarına katıldığını duyurdu. Operasyonun şu anda sınırlı ve yerel çapta olduğu belirtilse de, bu hareket Orta Doğu'da savaş kaygılarını yükseltti. Hizbullah ise İsrail’i geri püskürttüğünü iddia ediyor.

İsrail Salı günü Lübnan’da ilk defa duyurulan bir kara operasyonu gerçekleştirerek, komando ve paraşütçü birliklerini sınırın ötesine gönderdi. Hizbullah, sınırda İsrail güçleriyle çatışma yaşandığını doğruladı. İsrail ordusu, aylardır Hizbullah hedeflerine yönelik sınır ötesi operasyonlar gerçekleştirdiğini ve bu operasyonlar sırasında silah depoları ile tünellerin ortaya çıkarıldığını söyledi. Son olarak Golani Tugayı ve diğer zırhlı birliklerin operasyona katılması, harekatın genişlediğine işaret ediyor.

İsrail’in Beyrut’a düzenlediği hava saldırıları ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesi, bölgedeki tansiyonu artırdı. Nasrallah’ın ölümünün ardından İran, İsrail’e karşı saldırılar düzenlerken, ABD de İsrail’e askeri destek verdi. Amerika, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarının devam etmesi durumunda ağır sonuçlar doğuracağı konusunda uyardı. Birleşmiş Milletler ve ABD'nin ateşkes çağrılarına rağmen, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar devam ediyor. İsrail, Hizbullah'a ait olduğu söylenen hedeflere hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

İsrail'in Lübnan'daki ilerlemesi, Orta Doğu'daki mevcut çatışmaları daha da körüklüyor ve uluslararası toplumun ateşkes çağrılarına rağmen çatışmalar hız kesmeden sürüyor. Uzmanlar, bu gelişmelerin Türkiye’yi de tehdit edebileceği yönünde uyarılarda bulunuyor.