Üreticinin yaban domuzu isyanı: Zarar vermediği ürün yok

GÜNCEL 20.08.2024 - 13:52, Güncelleme: 20.08.2024 - 13:52
 

Üreticinin yaban domuzu isyanı: Zarar vermediği ürün yok

Ürgüp’te domuz istilası ön-le-ne-mi-yor!
Ürgüp'te çiftçiler, kabak, üzüm, ceviz, kiraz, patates, buğday ve meyve sebze tarlalarına sürü halinde girip ürünlere ciddi zarar veren domuzlarla başı dertte. Ürgüp Ziraat Odası Başkanlığı çiftçilerin isyanını dile getirdi.  Özellikle kabak, üzüm, ceviz, kiraz, patates, buğday ve meyve sebze tarlalarına sürü halinde girip ürünlere ciddi zarar veren domuzlarla mücadele etmeye çalışan çiftçiler yetkililerden yardım talep ediyorlar. Bir tek tapusunu vermedik arazi domuzların oldu! Günden güne domuz istilasının fazlalaştığını dile getiren hanım çiftçiler, ” Tarlalarımıza girip ürünlerimizi ziyan ediyorlar. Taze ektiğimiz ürünleri söküyorlar. Ürgüp Merkez’de Karacaören yolu üzerinden tutun yukarı Başdere köyüne varana kadar bütün köylerde ürünler zarar görüyor, çiftçiler domuzların sıklıkla gezdiği alanları artık ekmiyor ve gün geçtikçe bu ekilmeyen arazi oranı yüksek hızla artıyor. Tam hasat zamanı yaklaşmışken kabak, patates ve cevizleri yiyorlar. Sürü halinde geziyorlar ve baş edemiyoruz. Vurulmaları da yasak olduğundan hiçbir şekilde zarar vermiyoruz, çaresiziz. Gün geçtikçe bu domuz istilası fazlalaşıyor. Kendi çapımızda önlem almaya çalışıyoruz ama yine de başarılı olamıyoruz. Yetkililerden bizlere yardım etmelerini talep ediyoruz. Belki 50-60 kez konuyu dile getirdik, herkes birbirinden korkuyor kırk türlü manalar üretiliyor tarafımıza, bizim geçim kaynağımız toprak, tarım lütfen bize kulak verin, aylık sabit maaşımız yok ay sonu gidip çekelim. İvedi bir şekilde sürek avı yapılması gerekir, Valiliğimizden, Kaymakamlığımızdan, tarım müdürlüğümüzden, muhtarlarımızdan bu konuda çalışma başlatmalarını istiyoruz. Ziraat Odamız ne gerekiyorsa hazır olduğunu net olarak açıkladı. Yetkililer sürek avının kışın olacağını belirtseler de kar yağışı yaşanmadı domuzlar günden güne daha da çoğaldı. Şimdi teknoloji zamanı droneler (gökyüzü kameraları) ile vadiler, araziler taranabilir ve toplu halde yerleri tespit edilebilir. Lütfen yetkililer bu konuda bir çare bulsunlar” şeklinde ifade ettiler.
Ürgüp’te domuz istilası ön-le-ne-mi-yor!

Ürgüp'te çiftçiler, kabak, üzüm, ceviz, kiraz, patates, buğday ve meyve sebze tarlalarına sürü halinde girip ürünlere ciddi zarar veren domuzlarla başı dertte.
Ürgüp Ziraat Odası Başkanlığı çiftçilerin isyanını dile getirdi. 
Özellikle kabak, üzüm, ceviz, kiraz, patates, buğday ve meyve sebze tarlalarına sürü halinde girip ürünlere ciddi zarar veren domuzlarla mücadele etmeye çalışan çiftçiler yetkililerden yardım talep ediyorlar.
Bir tek tapusunu vermedik arazi domuzların oldu!
Günden güne domuz istilasının fazlalaştığını dile getiren hanım çiftçiler, ” Tarlalarımıza girip ürünlerimizi ziyan ediyorlar. Taze ektiğimiz ürünleri söküyorlar. Ürgüp Merkez’de Karacaören yolu üzerinden tutun yukarı Başdere köyüne varana kadar bütün köylerde ürünler zarar görüyor, çiftçiler domuzların sıklıkla gezdiği alanları artık ekmiyor ve gün geçtikçe bu ekilmeyen arazi oranı yüksek hızla artıyor. Tam hasat zamanı yaklaşmışken kabak, patates ve cevizleri yiyorlar. Sürü halinde geziyorlar ve baş edemiyoruz. Vurulmaları da yasak olduğundan hiçbir şekilde zarar vermiyoruz, çaresiziz. Gün geçtikçe bu domuz istilası fazlalaşıyor. Kendi çapımızda önlem almaya çalışıyoruz ama yine de başarılı olamıyoruz. Yetkililerden bizlere yardım etmelerini talep ediyoruz. Belki 50-60 kez konuyu dile getirdik, herkes birbirinden korkuyor kırk türlü manalar üretiliyor tarafımıza, bizim geçim kaynağımız toprak, tarım lütfen bize kulak verin, aylık sabit maaşımız yok ay sonu gidip çekelim. İvedi bir şekilde sürek avı yapılması gerekir, Valiliğimizden, Kaymakamlığımızdan, tarım müdürlüğümüzden, muhtarlarımızdan bu konuda çalışma başlatmalarını istiyoruz. Ziraat Odamız ne gerekiyorsa hazır olduğunu net olarak açıkladı. Yetkililer sürek avının kışın olacağını belirtseler de kar yağışı yaşanmadı domuzlar günden güne daha da çoğaldı. Şimdi teknoloji zamanı droneler (gökyüzü kameraları) ile vadiler, araziler taranabilir ve toplu halde yerleri tespit edilebilir. Lütfen yetkililer bu konuda bir çare bulsunlar” şeklinde ifade ettiler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve medya50.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.