Dr. Başbuğ ‘D vitamini 50’nin üzerinde olan korona hastalarında hastaneye yatış oranı yok’

SAĞLIK 01.03.2022 - 17:15, Güncelleme: 20.12.2022 - 07:28
 

Dr. Başbuğ ‘D vitamini 50’nin üzerinde olan korona hastalarında hastaneye yatış oranı yok’

Özel Kapadokya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Barbaros Başbuğ B12 ve D vitamini eksikliğinin insan sağlığı üzerinde ciddi etkilerinin olduğunu vurguladı.
    NEVŞEHİR(KHA)- Özel Kapadokya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Barbaros Başbuğ, B12 ve D vitamini eksikliklerinin insan bedeninde ne gibi etkileri olduğuna değinirken D vitamini 50’nin üzerinde olan korona hastalarında hastaneye yatış oranın olmadığını belirtti. Dr. Başbuğ koronanın yanı sıra depresyon, bunalım, duygudurum bozukluğu, metabolik sorun gibi pek çok rahatsızlığın B12 ve D vitaminleri eksikliğinden kaynaklanabileceğini belirtti.   Dr. Başbuğ konuya ilişkin; ‘’D vitaminin özellikle son dönemde önemi daha çok anlaşıldı. D vitamini eksikliğinin insan sağlığı üzerinde ciddi etkilerini görüyoruz. Bunun önemi yapılan çalışmalar çok oluyordu ama özellikle korona da bariz bir durum ortaya çıktı. D vitamini 50’nin üzerinde olan hastalarda, hastane yatış yok. Aşılar bile bu oranı veremiyor. O yüzden D vitamini seviyesi çok önemli. Sadece korona için geçerli değil. Depresyonda mısınız? Canınız mı sıkılıyor? Bunalım halinde mi hissediyorsunuz? Çok da geçerli bir sebep olmadan bunları hissediyorsanız D vitamininiz kesinlikle eksiktir. D vitamini gıdalarla alınan bir vitamin türü değil güneşle de ancak yaz aylarında alınabiliyor. Yaz aylarında güneşin dik geldiği saatlerde daha çok D vitamini alınabiliyor. Hemen hemen yüzde seksenimiz bu saatlerde dışarda olmuyoruz. O yüzden D vitaminini biz hastalarımıza sürekli kullanılmasını öneriyoruz. Yazın yarım doza geçiyoruz. Mutlaka D vitaminlerini günlük olarak damla şeklinde olan formlardan almalarını öneriyoruz. B 12 vitamini seviyesi de hastalarda unutkanlık, duygudurum bozukluğu, ya da metabolik sorunu olan hastalarda kalp damar sorunu Yani Coronel sorun Kalp krizi ve damarlarla ilgili, beyinle ilgili olarak unutkanlık gibi bazı fonksiyonlarda azalma olabildiği için mutlaka B 12 seviyelerini biz 800-1000 arasına taşıyoruz. Özellikle çok daha önemli olan bir grup var 60 yaş üstü Alzheimer Demans başlangıcı ya da yatkınlığı olan hastalarda B12 seviyesi mutlaka yüksek tutulması gerekiyor yoksa her sene giderek rahatsızlık seviyesi artıyor. Bu hastalık günlük aktiviteleri engelleyecek dereceye gelen bir hastalık. O yüzden bu hastalığı engellemek için ya da geciktirmek için tabii ki beslenmeyle beraber de B 12 seviyelerimizin uygun değerlere taşımak gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.  
Özel Kapadokya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Barbaros Başbuğ B12 ve D vitamini eksikliğinin insan sağlığı üzerinde ciddi etkilerinin olduğunu vurguladı.
 

 

NEVŞEHİR(KHA)- Özel Kapadokya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Barbaros Başbuğ, B12 ve D vitamini eksikliklerinin insan bedeninde ne gibi etkileri olduğuna değinirken D vitamini 50’nin üzerinde olan korona hastalarında hastaneye yatış oranın olmadığını belirtti. Dr. Başbuğ koronanın yanı sıra depresyon, bunalım, duygudurum bozukluğu, metabolik sorun gibi pek çok rahatsızlığın B12 ve D vitaminleri eksikliğinden kaynaklanabileceğini belirtti.


 

Dr. Başbuğ konuya ilişkin; ‘’D vitaminin özellikle son dönemde önemi daha çok anlaşıldı. D vitamini eksikliğinin insan sağlığı üzerinde ciddi etkilerini görüyoruz. Bunun önemi yapılan çalışmalar çok oluyordu ama özellikle korona da bariz bir durum ortaya çıktı. D vitamini 50’nin üzerinde olan hastalarda, hastane yatış yok. Aşılar bile bu oranı veremiyor. O yüzden D vitamini seviyesi çok önemli. Sadece korona için geçerli değil. Depresyonda mısınız? Canınız mı sıkılıyor? Bunalım halinde mi hissediyorsunuz? Çok da geçerli bir sebep olmadan bunları hissediyorsanız D vitamininiz kesinlikle eksiktir. D vitamini gıdalarla alınan bir vitamin türü değil güneşle de ancak yaz aylarında alınabiliyor. Yaz aylarında güneşin dik geldiği saatlerde daha çok D vitamini alınabiliyor. Hemen hemen yüzde seksenimiz bu saatlerde dışarda olmuyoruz. O yüzden D vitaminini biz hastalarımıza sürekli kullanılmasını öneriyoruz. Yazın yarım doza geçiyoruz. Mutlaka D vitaminlerini günlük olarak damla şeklinde olan formlardan almalarını öneriyoruz. B 12 vitamini seviyesi de hastalarda unutkanlık, duygudurum bozukluğu, ya da metabolik sorunu olan hastalarda kalp damar sorunu Yani Coronel sorun Kalp krizi ve damarlarla ilgili, beyinle ilgili olarak unutkanlık gibi bazı fonksiyonlarda azalma olabildiği için mutlaka B 12 seviyelerini biz 800-1000 arasına taşıyoruz. Özellikle çok daha önemli olan bir grup var 60 yaş üstü Alzheimer Demans başlangıcı ya da yatkınlığı olan hastalarda B12 seviyesi mutlaka yüksek tutulması gerekiyor yoksa her sene giderek rahatsızlık seviyesi artıyor. Bu hastalık günlük aktiviteleri engelleyecek dereceye gelen bir hastalık. O yüzden bu hastalığı engellemek için ya da geciktirmek için tabii ki beslenmeyle beraber de B 12 seviyelerimizin uygun değerlere taşımak gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve medya50.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.